contactsitemap | gegevensbeschermingjobs | start |  A A A

Historiek

 

Het woonzorgcentrum Sint-Carolus (voluit Sint-Carolus-Borromeüs) kan terugblikken op een geschiedenis van meer dan 125 jaar.


  historische prent   archieffoto

Het werd opgericht als een 'ouderlingengesticht' voor 'betalende dames en heren' en rustende priesters in het jaar 1882 door E.Z. Rosalia Hanssens, die de toenmalige algemene overste was van de Congregatie van de Zusters van de Heilige Familie van Kortrijk.  Het gebouw, met als laatste fase de kapel, werd voltooid in 1883.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd het rusthuis zwaar getroffen.  Door het luchtbombardement van 21 juli 1944 werden de gebouwen van Sint-Carolus voor de helft vernield.

In 1952-1954 werd de middenvleugel heropgebouwd en in gebruik genomen.

postkaart 1   postkaart 2

In 1966 werd een overblijvend gedeelte afgebroken en heropgebouwd.  Het werd in 1968 in gebruik genomen.

Op 1 februari 1980 werd aangevangen met een verbouwing en herconditionering.

Op 19 mei 2000 werd een uitbreiding gerealiseerd van 16 woongelegenheden.

voorkant carolus   carolus ingang  onthaal carolus

In 2007 werd een grootschalig herconditioneringsproject afgewerkt. Alle bestaande kamers werden grondig vernieuwd. De capaciteit werd opgetrokken tot 100 woongelegenheden en drie kamers kortverblijf.

Aandachtspunten waren het uitbouwen van grote, huiselijke leefruimtes en het opstarten van een specifieke afdeling voor ouderen met dementie. Daarnaast kreeg de inkom een grondige facelift en werd een ruime cafetaria in gebruik genomen.